Parafina
Parafina (z łac. parum affinis – "niskie powinowactwo") – mieszanina stałych alkanów (powyżej 15 atomów węgla w cząsteczce), wydzielana z ciężkich frakcji o temperaturze wrzenia ponad 350 °C (i pozostałości po destylacji) ropy naftowej, z frakcji smół wytlewnych z węgla brunatnego lub syntetycznie. Zależnie od stopnia rafinacji jasnożółta do białej, ma postać krystalicznego wosku (tłusta w dotyku), nierozpuszczalna w wodzie i etanolu, lecz rozpuszczalna w wielu innych rozpuszczalnikach organicznych (np. w terpentynie, eterze).
W zależności od składu wyróżnia się następujące rodzaje parafiny (klasyfikacja przykładowa):
- parafina ciekła (inaczej olej parafinowy) – bezbarwna i bezwonna
- parafina miękka (temperatura topnienia 45–50 °C)
- parafina twarda (temperatura topnienia ok. 60 °C)
Parafiny (w l. mn.) – w przemyśle petrochemicznym nazwa zwyczajowa alkanów alifatycznych (niecyklicznych), w odróżnieniu od alkenów, zwanych olefinami i cykloalkanów nazywanych naftenami.
W chemii organicznej termin ten (przestarzały) obejmował również cykloalkany (tzw. cykloparafiny).
Zastosowanie
Parafina stosowana jest m.in. do wyrobu świec, past połyskowych, zagęszczania olejów smarnych, konserwacji serów oraz jako materiał izolacyjny, a parafina ciekła do celów kosmetycznych i farmaceutycznych (m. in. jako środek przeczyszczający[1][2]). Używa się jej także do bezpiecznego przechowywania metali alkalicznych (np. sodu, potasu itp.).
Przypisy
- ↑ Urganci N., Akyildiz B., Polat TB. A comparative study: the efficacy of liquid paraffin and lactulose in management of chronic functional constipation.. „Pediatrics international : official journal of the Japan Pediatric Society”. 1 (47), s. 15–9, luty 2005. doi:10.1111/j.1442-200x.2004.02001.x. PMID 15693860.
- ↑ Le Luyer B., Ménard M. [Constipation in children]. „La Revue du praticien”. 4 (48), s. 376–81, luty 1998. PMID 9781092.